Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 31 on Thu Jun 27, 2013 5:48 am
MGCK Chatbox


OTHER MGCK LINKS

SBPA batal, SSM dikembalikan

Go down

SBPA batal, SSM dikembalikan Empty SBPA batal, SSM dikembalikan

Post by Admin on Thu Mar 22, 2012 1:10 pm

sumber: nutp
SBPA batal, SSM dikembalikan

PUTRAJAYA 8 Mac - Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang menimbulkan kontroversi dalam kalangan kakitangan awam terutama Gred 54 ke bawah hari ini dibatalkan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika mengumumkan keputusan tersebut berkata, sehubungan itu kerajaan mengembalikan semula pelaksanaan Sistem Saraan Malaysia (SSM) yang ditambah baik.

Katanya, keputusan itu diambil selepas meneliti cadangan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) dan menilai semula implikasi kewangan kerajaan.

Serentak dengan itu, Perdana Menteri mengumumkan penubuhan Suruhanjaya Khas dianggotai semua pihak berkepentingan untuk mengkaji secara komprehensif dan holistik perkhidmatan awam Malaysia melalui prinsip musyawarah, perundingan dan permuafakatan.

''Ia bukan sahaja melibatkan sistem saraan tetapi juga rupa bentuk perkhidmatan awam masa depan yang diperlukan negara. Sebarang cadangan yang disyorkan oleh Suruhanjaya Khas akan dipertimbangkan mengikut kemampuan kewangan kerajaan," katanya.

Najib berkata demikian ketika berucap di hadapan hampir 15,000 kakitangan awam sempena Majlis Perhimpunan Khas Penjawat Awam Bersama Perdana Menteri di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini, hari ini.

Pengumuman tersebut, kata Najib, diharap dapat meredakan ketidakpuasan hati di kalangan penjawat awam di pelbagai peringkat manakala bagi isu-isu lain berkaitan perkhidmatan dan skim perkhidmatan akan dikaji oleh Suruhanjaya Khas.

Menurutnya, kerajaan sentiasa mendengar denyut nadi rakyat dan keluh kesah para penjawat awam melalui CUEPACS sehingga mendorong beliau mengarahkan SBPA dikaji semula pada 12 Januari lalu walaupun baru diperkenalkan pada 1 Januari.

Berikutan keputusan itu, sebuah pasukan petugas khas dipengerusikan bekas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Ismail Adam ditubuhkan pada 15 Januari.

Ismail yang dibantu empat pegawai kanan dari Jabatan Perkhidmatan Awam, tiga pegawai kanan kementerian kewangan dan empat Exco CUEPACS diberi tempoh tiga bulan untuk meneliti maklum balas dan mencadangkan penyelesaian kepada kerajaan.

Perdana Menteri berkata, semasa melaksanakan tanggungjawab tersebut, pasukan petugas menerima 1,087 aduan selepas talian aduan dibuka selama sebulan bermula 14 Januari hingga 15 Februari lalu.

''Turut diterima beberapa memorandum, 23 kesatuan mengemukakan cadangan dan lapan kesatuan membentangkan kertas cadangan,'' katanya.

Menurut Najib, cadangan diterima daripada Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP), CUEPACS, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Majlis Pendaftar Institusi Pengajian Tinggi Awam, Persatuan Perubatan Malaysia (MMA), Persatuan Pergigian Malaysia (MDA) dan Majlis Persatuan Akademik Malaysia.


Keep on trying to be among the best...

Admin
Admin

Posts : 351
Join date : 2011-02-24

View user profile http://mgckeningau.phpbb9.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum